Fahéjas-almáspite
Ma sütöttem. Mostanában hetente egyszer alkotok valami sütit. Nem mindig fényképezem le, ezért azok fel sem kerülnek a blogra, amiket megettem fotózás nélkül. Majd, ha újra alkotom őket, akkor pótolom a mulasztásom. Ma ezt gyorsan lefotóztam, mielőtt elfogyna enélkül.
Hozzávalók a tésztához:
16 dkg lisztkeverék ( köles, tápióka, barnarizsliszt)
7 dkg kókuszzsír
1 kisebb reszelt alma
20 g eritrit
Ez kétszer kell, egy alulra, egy felülre.
A hozzávalókat összegyúrom és egy közepes méretű tepsibe lapítgatom. Nem lehet nyújtani, de kézzel szépen egyenletesre dolgozható. Használhattok gyümölcstorta formát is. A tészta tetejét megszórom kókuszliszttel, hogy felszívja majd a töltelék nedvességét.
A töltelék:
Kb. 1 kg almát meghámozok és nagyluku reszelőn lereszelek. Hozzáadok 70 g eritritet, 2 púpozott tk fahéjat, fél citrom levét és az egészet közepes lángon lefedve összepárolom. Mikor az alma kellemesen megpuhult, leveszem a fedőt és időnként megkeverve hagyom, hogy a levét elfője, majd lezárom. Langyosra hűtöm.
Amikor az alsó tésztám a tepsiben van és a töltelékem már csak langyos, akkor a töltelékhez keverek 3 ek kókuszlisztet és rásimítom a tésztámra. A tetejét megszórom kókuszliszttel. Kimérem a második adag tészta hozzávalóit, összedolgozom és kis darabokat kilapítgatva befedem a tölteléket. Könnyű lesz eldolgozni a tetején, mert a langyos töltelék simíthatóvá teszi a tésztát. Ha kész, előmelegített sütőbe teszem és a tészta pirulásáig sütöm. Ha kész, a tepsiben hagyom kihűlni, hogy könnyű legyen felszeletelni.
Jó étvágyat hozzá!