Gesztenyés, gyümölcszselés torta
A születésnapomat készültünk megünnepelni a családdal és szerettem volna valami egyszerűt, mégis nagyszerűt sütni. A család többi tagjának rendeltem süteményt, azonban arra gondoltam, én is hátha ennék ebéd után valami édességet. Mi több legyen ez az édesség olyan, amit a többiek is megkóstolhatnak, talán még ízleni is fog nekik. Dulmina Tündérkonyhájában (http://dulmina.blogspot.hu/2010/03/gesztenyes-meggyes-csokitorta-vegan.html) olvastam egy remek vegán tortareceptet, amihez minden hozzávalóm adott volt. Gondoltam kipróbálom ezt a piskótareceptet. Amikor kikevertem a tésztát, azt gondoltam nem lesz ez így jó, kevés lesz ez a tészta egy gyümölcstorta formába, ezért a kisebb méretű (26cm) csatos tortaformámba tettem, abban sütöttem ki. A végeredmény meglepett. Egy magas szép piskótát vettem ki a sütőből. Fel le járkáltam a konyhában, ezzel most mit is kezdjek??? Nem tehetem a tetejére a gesztenyémet. Hát újragondoltam a lehetőségeimet és ez lett belőle:
Hozzávalók:
a piskótához:
1,5 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (az eredeti receptben csak búzaliszt szerepel)
1 tk szódabikarbóna
1 csipet só
1 ek rizsliszt
3 ek cukrozatlan kakaópor
3 ek méz (ha valaki édesszájúbb, tegyen többet bele, mert így intenzív kakaós ízű lesz a piskóta. Kedvesemnek már-már kesernyés.)
5 ek étolaj
2,5 dl víz (jól keverhető, de nem folyós tésztát kell kapni)
1 ek citromlé (az eredeti recept ecetet ír, de én azt nem fogyasztok)
a gyümölcszseléhez:
200 g mirelit meggy
8 g eritrit
10 g pektin
a gesztenéy bevonathoz:
1 kocka natúr gesztenyemassza (előző este a fagyasztóból kivéve)
1 ek méz
1 doboz cocomas behűtve
2 kk agar-agar
Elkészítés:
a piskóta hozzávalóit összekeverem és sütőpapírral bélelt 26cm-es csatos tortaformába öntöm a kapott masszát. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütöm. Javaslom a tűpróbát. A kapott piskóta nem esik össze. Amikor megsült, rácsra teszem, hagyom hűlni, majd kettévágom. Amíg a piskótám hűl, a meggyet egy lábosban fagyosan felteszem főni. Ha felforrt, belekeverem a pektinnel elkevert eritritet, majd hagyom, hogy besűrűsödjön, állandó kevergetés mellett. Ha kész, várok, hogy picit hűljön, majd a piskótára kenem, ráteszem a torta tetejét. picit lenyomom, hogy összetapadjon. Ahogy a zselé kihűl, összetapasztja a piskótarétegeket. Ha ezzel megvagyok, a gesztenyekockát villával összenyomom, egy kanál mézzel édesítem. A cocomast a hűtőből kivéve habverővel felhabosítom, hozzákeverem a gesztenyét, majd 1-2 kk agar-agart. ezt a krém folyóssága határozza meg. Az agar-agar hidegen zselésít, de nem azonnal, pár percet várni kell az eredményre, ezért egy kanálnyi hozzáadása után türelmesen vártam. A kellően sűrű gesztenyés krémmel a tortát teljesen bevontam, majd Rapunzel 85%-os csokoládéból egy kockányit reszeltem a tetejére. Hűtőben tárolandó fogyasztásig, így a gesztenyés krém még szilárdabb lesz rajta.
Ez lett a hitetlenségem eredménye. Nem bántam meg! :) Jó étvágyat hozzá. Candida diétában a szigorú szakasz után fogyasztható a méz és a gyümölcs miatt.