2015. ápr 21.

Gesztenyés, gyümölcszselés torta

írta: Dórána
Gesztenyés, gyümölcszselés torta

A születésnapomat készültünk megünnepelni a családdal és szerettem volna valami egyszerűt, mégis nagyszerűt sütni. A család többi tagjának rendeltem süteményt, azonban arra gondoltam, én is hátha ennék ebéd után valami édességet. Mi több legyen ez az édesség olyan, amit a többiek is megkóstolhatnak, talán még ízleni is fog nekik. Dulmina Tündérkonyhájában (http://dulmina.blogspot.hu/2010/03/gesztenyes-meggyes-csokitorta-vegan.html) olvastam egy remek vegán tortareceptet, amihez minden hozzávalóm adott volt. Gondoltam kipróbálom ezt a piskótareceptet. Amikor kikevertem a tésztát, azt gondoltam nem lesz ez így jó, kevés lesz ez a tészta egy gyümölcstorta formába, ezért a kisebb méretű (26cm) csatos tortaformámba tettem, abban sütöttem ki. A végeredmény meglepett. Egy magas szép piskótát vettem ki a sütőből. Fel le járkáltam a konyhában, ezzel most mit is kezdjek??? Nem tehetem a tetejére a gesztenyémet. Hát újragondoltam a lehetőségeimet és ez lett belőle:

dsc_0080.JPG

Hozzávalók:

a piskótához:

1,5 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (az eredeti receptben csak búzaliszt szerepel)

1 tk szódabikarbóna

1 csipet só

1 ek rizsliszt

3 ek cukrozatlan kakaópor

3 ek méz (ha valaki édesszájúbb, tegyen többet bele, mert így intenzív kakaós ízű lesz a piskóta. Kedvesemnek már-már kesernyés.)

5 ek  étolaj

2,5 dl víz (jól keverhető, de nem folyós tésztát kell kapni)

1 ek citromlé (az eredeti recept ecetet ír, de én azt nem fogyasztok)

a gyümölcszseléhez:

200 g mirelit meggy

8 g eritrit

10 g pektin

a gesztenéy bevonathoz:

1 kocka natúr gesztenyemassza (előző este a fagyasztóból kivéve)

1 ek méz

1 doboz cocomas behűtve

2 kk agar-agar

Elkészítés:

a piskóta hozzávalóit összekeverem és sütőpapírral bélelt 26cm-es csatos tortaformába öntöm a kapott masszát. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütöm. Javaslom a tűpróbát. A kapott piskóta nem esik össze. Amikor megsült, rácsra teszem, hagyom hűlni, majd kettévágom. Amíg a piskótám hűl, a meggyet egy lábosban fagyosan felteszem főni. Ha felforrt, belekeverem a pektinnel elkevert eritritet, majd hagyom, hogy besűrűsödjön, állandó kevergetés mellett. Ha kész, várok, hogy picit hűljön, majd a piskótára kenem, ráteszem a torta tetejét. picit lenyomom, hogy összetapadjon. Ahogy a zselé kihűl, összetapasztja a piskótarétegeket. Ha ezzel megvagyok, a gesztenyekockát villával összenyomom, egy kanál mézzel édesítem. A cocomast a hűtőből kivéve habverővel felhabosítom, hozzákeverem a gesztenyét, majd 1-2 kk agar-agart. ezt a krém folyóssága határozza meg. Az agar-agar hidegen zselésít, de nem azonnal, pár percet várni kell az eredményre, ezért egy kanálnyi hozzáadása után türelmesen vártam. A kellően sűrű gesztenyés krémmel a tortát teljesen bevontam, majd Rapunzel 85%-os csokoládéból egy kockányit reszeltem a tetejére. Hűtőben tárolandó fogyasztásig, így a gesztenyés krém még szilárdabb lesz rajta.

dsc_0081.JPG

Ez lett a hitetlenségem eredménye. Nem bántam meg! :) Jó étvágyat hozzá. Candida diétában a szigorú szakasz után fogyasztható a méz és a gyümölcs miatt.

Szólj hozzá

Édesség Candida-diéta Tej és tojásmentes Cukor és lisztmentes