Köles-stefánia
Kedvelt étel számomra a köles. A mindennapokban is törekszem a változatosságra, ezért igyekszem váltogatni az alapanyagokat is, vagy a jól bevált alapokból próbálok újítani. Egy ilyen újítás során született meg ez a recept. Ízletes lett! :)
Hozzávalók:
1 bögre köles
4 bögre víz
só, házi ételízesítő ízlés szerint
1 sárgarépa
1 fehérrépa
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítom és apróra kockázom. A sütőt előmelegítem. A kölest egy őzgerinc formába, vagy kenyérsütő formába öntöm, rámérem a 4 bögre vizet, megsózom, megszórom az ételízesítővel, majd beleteszem a zöldségeket. Fakanállal összekeverem, majd beteszem a sütőbe. Mikor már valamelyest magába szívta a vizet, óvatosan megkeverem újra, hogy a zöldségek egyenletesen legyenek elosztva. Már amennyire ez lehetséges. A keverésnél óvatosnak kell lenni, hogy a már a megsült részt ne kavarjam fel. Visszateszem a sütőbe addig, míg az összes nedvességet magába szívja a köles. Kb. 40-50 perc a teljes sütőidő. (Én nem mérem, addig sütöm, amíg el nem szívja a vizet, ilyenkor tűvel megszúrom, hogy a közepe is szilárd e. Ha igen, kiveszem.)
Ha kész, kicsit hagyom hűlni, majd egy késsel a széleket elválasztom az edény oldalától, majd megfordítva kiborítom a formából.
Szeletelve tálalom. Köretnek én párolt zöldséget készítettem hozzá. Jó étvágyat!