Karalábéleves magvas tönkölygombóccal
Én szeretem a leveseket. Lehet krémleves, húsleves, zöldségleves... Nagyjából bármilyen. Mivel rendszeresen készítek levest, igyekszem a változatosságra törekedni. Többnyire nem teszek a leveseimbe "tésztát", sűrű, zöldségekben gazdag leveseket készítek. De olvastam az egyik szakácskönyvemben egy gombócot, ami megfogott. Úgy gondoltam kicsit alakítok rajta és én is megehetem. Így ebbe a levesbe belekerült. Nem bántam meg.
Hozzávalók a leveshez:
2 közepes, zsenge karalábé,
1 szál fehérrépa
3 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
só, bors, petrzselyem zöld
1 ek teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
2 ek extraszűz olíva olaj
Hozzávalók a gombóchoz:
1 kávésbögre telje kiőrlésű tönkölybúza liszt
fél bögre napraforgómag és lenmag vegyesen
3 ek extraszűz olíva olaj
csipet só
kevés víz
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítom és feldarabolom. A hagymát apróra vágom és a 2 ek olajon megdinsztelem. Ha kész, rászórom az 1 ek lisztet és megfuttatom, majd hozzáadom a felaprított zöldségeket és néhány percig pirítom őket. Felöntöm az egészet 1 liter vízzel, sózom, fűszerezem, majd forralom lefedve kb. 20 percig. A zöldségek félpuha állapotáig. Amíg a leves forr, elkészítem a gombócokat. A lisztet a sóval, a magvakkal, az olajjal és annyi vízzel, amennyitől gyúrható lesz, összedolgozom egy evőkanál segítségével. Vizes tenyérre diónyi gombócokat formázok és a levesbe teszem őket, majd forralom még 20 percig a levesem. Ennyi idő alatt a zöldségeim is megpuhulnak és a gombócok is megfőnek. A legvégén adom hozzá a petrezselyem zöldet, ízlés szerint.
Laktató lesz. Jó étvágyat hozzá!