Ratatouille, azaz Francia lecsó
Itt a lecsó ideje, van paprika, cukkini, hagyma, paradicsom, hát nem is kellett nekem több, hogy elkészítsem ezt a remek húsmentes ételt. Egy hónapja nem ettem húst! És nem hiányzik. Nem határoztam el magam, hogy soha többet nem eszem, egyszerűen most a szervezetem/testem vágyaira hallgatok. Hát ebben az ételben sincs hús.
Ami viszont van benne:
1 nagyobb cukkini - Föld elem, hűtő
1 vöröshagyma - Fém elem, melegítő
1 kaliforniai paprika - Föld elem, hűtő
1 paprika - Föld elem, hűtő
2 paradicsom - Fa elem, hűtő
2 gerezd zúzott fokhagyma - Fém elem, melegítő
só - Víz elem, hideg
bors - Fém elem, forró
extra szűz olíva olaj
Köretnek sült barna rizs készült, ehhez kellett:
1 bögre barna rizs - Fém elem, hűtő
1 szál újhagyma - Fém elem, melegítő
só - Víz elem, hideg
Elkészítés:
A rizst megmosom, majd szárazon egy serpenyőben megpirítom (ettől mindjárt melegítő hatása lesz). Átöntöm egy tűzálló tálba (én jénait szoktam használni erre a célra, mert fedele is van, ez pedig kell), felöntöm két és fél bögre vízzel, megsózom és lefedve előmelegített sütőbe teszem. Addig sütöm így, míg a leve elfő. Ekkor villával fellazítom és fedő nélkül még sütöm 5-10 percig. Pontos sütési időt azért nem tudok írni, mert sosem mértem még, és mert mindenkinek más a sütője. Nézegessétek, ez a trükkje. (Nálam 1 óránál biztos tovább sül, viszont ennél finomabb rizs nincs, magában is bármikor megeszem.) Ha elkészült, összeforgatom a megtisztított, felkarikázott újhagymával és félreteszem.
Amíg a rizs sül:
a cukkinit megmosom, végeit levágom, hámozatlanul vékonyan felkarikázom, besózom és 30 percre félreteszem. A hagymákat megtisztítom. A vöröshagymát apróra vágom, a paprikákat feldarabolom. A paradicsomot meghámozom. A cukkinit lecsepegtetem és papírtörlőre teszem. A vöröshagymát a felforrósított olajon átfuttatom, és a paradicsom kivételével minden többi zöldséget hozzáadok. 10 percig párolom őket, ekkor hozzáadom a paradicsomokat és a fűszereket és fedő alatt puhára párolom az egészet. Mikor elkészült a rizsre szedve tálalom.
A zöldségek gazdagíthatók padlizsánnal és még többféle paprikával. Készülhet csípősre is, ha valaki úgy szereti. Mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá!