Brokkolikrémleves, magvas tönkölygombóccal
Minden nap eszem levest, nagy rajongó vagyok. Most mutatok egy csodás színű és ízű levest, amit mindenki szeretni fog, még az is, aki amúgy nem brokkoli evő. A brokkoliban sok a fehérje, érdemes a menübe beletenni.
Hozzávalók:
1 vöröshagyma - Fém elem, melegítő
1 brokkoli - Föld elem, hűtő
1 dl rizstejszín - Föld elem, hűtő
1 liter víz
só - Víz elem, hideg
A gombóckákhoz:
1 kávésbögrényi (nem latte méret :) ) teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt - Föld elem, hűtő
fél kávéscsészényi napraforgómag - Föld elem, hideg (lehet lenmag, vagy szezámmag, vagy keverék is)
3 ek extra szűz olíva olaj
annyi víz, amennyit felvesz a formázhatósághoz
Elkészítés
A vöröshagymát megtisztítom és apróra vágom, majd egy fazékban a felforrósított olajon megdinsztelem. A brokkolit rózsáira szedem és megmosom, majd a hagymához adom és alaposan összekeverem, kicsit sütögetem így együtt. csak néhány percig. Felöntöm a liter vízzel, és fedő alatt, közepes lángon addig főzöm, míg a rózsák megpuhulnak, de még nem esnek szét. Ekkor néhányat szűrőkanállal kiveszek és félreteszem. A többit tovább főzöm, míg teljesen puha lesz. ekkor turmixolom a rizstejszín hozzáadásával.
Amíg a brokkolim fő kikeverem a gombócokhoz valókat. Minden hozzávalót egy edénybe teszek és összekeverem, addig pihentetem, míg a turmixolással elkészülök. Ekkor vizes kézzel tetszőleges méretű gombócokat formázok és a levesbe teszem őket. Én kb. dió méretűt szoktam készíteni. Újra forrástól számítva 15-20 percig főzöm, inkább kis lángon, mint közepesen, mert, ha nagyon zubog, szétmehetnek a gombóckák. Amikor minden gombóc feljött a felszínre és szépen megduzzadt, visszateszem a félretett brokkolirózsákat, és kb. 5 perc forralás (még mindig lassú tűzön) után lezárom és már tálalhatom is.
Kellemes tavaszi-nyári leves. Jó étvágyat hozzá!