2015. jún 23.

Brokkolikrémleves, magvas tönkölygombóccal

írta: Dórána
Brokkolikrémleves, magvas tönkölygombóccal

Minden nap eszem levest, nagy rajongó vagyok. Most mutatok egy csodás színű és ízű levest, amit mindenki szeretni fog, még az is, aki amúgy nem brokkoli evő. A brokkoliban sok a fehérje, érdemes a menübe beletenni.

dsc_0163.JPG

Hozzávalók:

1 vöröshagyma - Fém elem, melegítő

1 brokkoli - Föld elem, hűtő

1 dl rizstejszín - Föld elem, hűtő

1 liter víz

só - Víz elem, hideg

A gombóckákhoz:

1 kávésbögrényi (nem latte méret :) ) teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt - Föld elem, hűtő

fél kávéscsészényi napraforgómag - Föld elem, hideg (lehet lenmag, vagy szezámmag, vagy keverék is)

3 ek extra szűz olíva olaj

annyi víz, amennyit felvesz a formázhatósághoz

dsc_0164.JPG

Elkészítés

A vöröshagymát megtisztítom és apróra vágom, majd egy fazékban a felforrósított olajon megdinsztelem. A brokkolit rózsáira szedem és megmosom, majd a hagymához adom és alaposan összekeverem, kicsit sütögetem így együtt. csak néhány percig. Felöntöm a liter vízzel, és fedő alatt, közepes lángon addig főzöm, míg a rózsák megpuhulnak, de még nem esnek szét. Ekkor néhányat szűrőkanállal kiveszek és félreteszem. A többit tovább főzöm, míg teljesen puha lesz. ekkor turmixolom a rizstejszín hozzáadásával. 

Amíg a brokkolim fő kikeverem a gombócokhoz valókat. Minden hozzávalót egy edénybe teszek és összekeverem, addig pihentetem, míg a turmixolással elkészülök. Ekkor vizes kézzel tetszőleges méretű gombócokat formázok és a levesbe teszem őket. Én kb. dió méretűt szoktam készíteni. Újra forrástól számítva 15-20 percig főzöm, inkább kis lángon, mint közepesen, mert, ha nagyon zubog, szétmehetnek a gombóckák. Amikor minden gombóc feljött a felszínre és szépen megduzzadt, visszateszem a félretett brokkolirózsákat, és kb. 5 perc forralás (még mindig lassú tűzön) után lezárom és már tálalhatom is.

dsc_0165.JPG

Kellemes tavaszi-nyári leves. Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá

vegán Candida-diéta 5 elemes