Sütőtökös-fahéjas muffin
Itt asz ősz és ezzel együtt a sütőtök szezonja. Gyerekkorom óta szeretem a sütőtököt. Otthon csak egyszerűen tepsibe tettük és megsütöttük. Ha nem volt elég édes, nagyanyám meghintette cukorral, ez sülés közben rákaramellizálódott. Imádtuk. Aztán mikor saját konyhát kezdtem vezetni, sokáig kikerült a menüből. Néhány éve újra felfedeztem, de én már nem cukroztam. Sajnos én sem készítettem belőle egészen ez évig semmi mást, mint a gyerekorromból ismert tepsiben sült változatot. Idén felfedeztem, hogy milyen sokféle a felhasználások lehetősége. Ma muffinba tettem. Nagyon finom lett.
Hozzávalók 11 darabhoz:
250 gr sütőtök
80 ml olíva olaj
15 dkg liszt ( 80 gr kölesliszt, 70 gr szezámmagliszt)
12 dkg eritrit
1 púpos kk fahéj
1 kk szódabikarbóna
1 ek útifűmaghéj
1 dl víz
csipet só
A tököt megtisztítom és megsütöm, majd villával pürésítem. Ha már langyos, hozzáadom az olajat, az útifűmaghéjat és kézi habverő segítségével homogénre dolgozom. A liszteket kimérem, összekeverem a szódabikarbónával, fahéjjal és a sóval, majd hozzákeverem a sütőtököt. Beleöntöm a vizet és csomómentesre keverem. A masszát a formákba töltöm és előmelegített sütőben kb 30 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm az állapotát.
Jó étvágyat hozzá!