Sült, fűszeres tofu, spárga, tönköly, egy könnyű vacsorában, 5 elemesen
Ez volt az első alkalom, hogy tofut készítettem, de mindjárt megmondom, hogy nem az utolsó. ettem már párszor, de most került be a konyhámba először. Sokféle elkészítési lehetőség van, most egy nagyon egyszerűt mutatok nektek.Természetesen 5 elemesen!
Imádom, ha egy étel tele van színnel! Itt sikerült! :)
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 bögre tönköly - Fa elem, hűtő
2 ek frissen facsart citromlé - Fa elem, hűtő
só (Víz elem, hideg), bors (Fém elem, forró), pirospaprika (Tűz elem, melegítő), majoranna (Fém elem, melegítő)
1 ek pirított szezámmagolaj
3 ek extraszűz olíva olaj
10 szál zöldspárga - Föld elem, hideg
1 fej lilahagyma - Fém elem, melegítő
fél kaliforniai paprika - Föld elem, hűtő
1 sárgarépa - Föld elem, melegítő
250 gr natur tofu - Víz elem, hűtő
Mind az öt elem megjelenik benne, és tökéletes nyári vacsora a hűtő hatások miatt.
Elkészítés:
A tönkölyt alaposan átmosom, majd szárazon megpirítom és kétszeres mennyiségű sós vízben fedő alatt kis lángon puhára főzöm. Amíg fő, elkészítem az étel zöldséges részét. A tofut kinyomkodom, levét lecsepegtetem. Felkockázom és egy zacskóba teszem a következő fűszerekkel: 1 tk só, 1 tk pirospaprika, 1 tk majoranna, 1 csipet bors. Jól összerázom és félreteszem. A spárgák fás szárait lepattintom és egy fazékban állva roppanósra főzöm úgy 6-8 perc alatt. A lila hagymát megtisztítom és felcsíkozom, a répát szintén. A paprika magját eltávolítom és felaprítom tetszőleges formára. Egy serpenyőben felhevítem a 3 ek olíva olajat és megsütöm benne a fűszeres tofut, majd szűrőkanállal papírra szedem és félreteszem. a fűszeres olajba teszem a felcsíkozott hagymát, átforgatom, majd hozzáteszem a répát. Addig sütöm együtt őket, míg a répa megpuhul kicsit. Ekkor hozzáteszem a paprikát, feldarabolom a spárgákat és azt is beleszórom az edénybe. Átforgatom és, ha a paprika kezd megsülni visszateszem a tofut, majd beleborítom a megfőtt tönkölyt. Közben a citromlevet kikeverem a szezámolajjal, a sóval, a borssal és rálocsolom a zöldségkeverékemre. Átforgatom, lezárom és tálalom.
Ez lett belőle! Jó étvágyat hozzá!