2014. nov 11.

Sült kacsamell, burgonya- és zellergombóccal, almával párolt lilakáposztával

írta: Dórána
Sült kacsamell, burgonya- és zellergombóccal, almával párolt lilakáposztával

Ma Márton napja van. Szokás ilyenkor sült libát enni, párolt káposztával. Én is kedvet kaptam. Libám ugyan nem volt, de lapult a fagyasztóban kacsamell, így a hagyományostól kicsit eltérve és Márton-napi sült kacsát készítettem. Na de ki bánja? Mennyei lett! :)

CAM00683.jpg

Nézzük részleteiben!

Sült kacsamell:

Egy kacsa mellét lecsontozzuk, a nemkívánatos részeket eltávolítjuk, félbevágjuk. A bőre maradjon, arra szükség van a sütésnél. Leitatjuk a felesleges nedvességet róla és a bőrös felét olyan 2 cm távolságokban bevagdossuk (szép négyzetrácsos legyen). Besózzuk mindkét oldalát. A sütőt előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. Egy teflonserpenyőben kókuszzsírt olvasztunk, 3-4 evőkanálnyit és a melleket a bőrös felükkel lefelé tesszük a serpenyőbe és úgy 4-5 percig sütjük, amíg szépen megpirul, majd megfordítjuk és ezt a felét is még 3 percig sütjük, hogy ez az oldal is megpiruljon. Ha elkészült, átrakjuk az előkészített tepsibe és 15-25 percre a sütőbe tesszük, bőrös felükkel felfelé. Zsiradékra nincs szükség. Az időtartam attól függ, mennyire akarjuk, hogy a közepe átsüljön. Én 25 percet sütöttem, nem akartam véresen enni. Ha nagyon pirul a teteje, letakarhatjuk egy alufóliával. Nekem erre nem volt szükség. Ha elkészült, kivesszük a sütőből és szeletelés előtt 10 percet pihentetjük. Szeleteléskor eltávolíthatjuk a bőrét, ha ezt nem akarjuk megenni, bár megjegyzem, zamatos tőle e hús.

Burgonya- és zellergombóc:

1 fél zellergumó

2 nagyobb burgonya

só, bors, szerecsendió

liszt

A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk és külön-külön edényben puhára főzzük. Ha kész, leöntjük a levét, burgonyanyomóval összetörjük. A zellert sózzuk, borsozzuk, majd annyi lisztet adunk hozzá, amennyitől formázható massza lesz, majd forrásban lévő sós-olajos vízben kifőzzük. Addig főzzük, amíg feljön a víz tetejére. A burgonyát sózzuk, borsozzuk, és 1 kk szerecsendióval fűszerezzük, majd szintén annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz ahhoz, hogy formázható legyen. ugyanúgy kifőzzük, mint a zellergombócot. A kész gombócokat lecsepegtetjük.

Almával párolt lilakáposzta:

1 fej káposzta

1 alma

10 dkg kókuszzsír

5 dkg eritrit

50 ml almaecet/borecet

1 kk fahéj

1 kk szegfűszeg/ánizs

só, bors ízlés szerint

A káposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, az almát szintén. A kókuszzsírt felolvasztjuk, hozzáadjuk az eritritet, majd ha szépen felolvadt, belekeverjük a káposztát és az almát, megfűszerezzük, felöntjük az ecettel és fedő alatt közepes lángon 30 percig pároljuk. Ha elpárologna  aleve, 1dl vizet töltünk alá. Ha letelt a 30 perc, a fedőt levéve elfőzzük a levét. 

CAM00684_1.jpg

Együtt, melegen fogyasztjuk! Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Candida-diéta