Édes kölesgombóc!
Találtam egy gyümölccsel töltött kölesgombóc receptet, amit picit átvariáltam, mivel a diétám ezen szakaszában nem ehetek gyümölcsöt semmilyen formában. Túrógombóc helyett tökéletesen beilleszthető! A recept, ahogy én készítettem:
1 bögre köles,
4-5 ek zabpehely,
2dl növényi tej + 3dl víz,
2 ek eritrit,
2 ek eritrit "porcukornak",
1 kk vanília,
1 kk fahéj,
1 ek kókuszolaj,
1/2 bögre zabliszt és darált dió keveréke,
fél csomag aprított mandula pirítva a szóráshoz,
egy adag "tejföl"
Elkészítés:
A kölest a folyadékban a 2 ek eritrittel és a vaníliával megfőzöm, hozzáadom a zabpelyhet és fedő alatt hagyom duzzadni/puhulni. Közben ledarálom a diót, összekeverem a zabliszttel és a kókuszzsíron megpirítom. Egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítom a mandulát. Ledarálom a maradék 2 ek eritritet, összekeverem a fahéjjal. Ha már jó tapadós a köles, akkor gombócokat formázok belőle és a diós "morzsába" forgatom. Fogyasztás előtt megszórom a mandulával és a fahéjas eritrittel, meglocsolom egy kis "tejföllel". Ha valaki intenzívebb édes ízre vágyik, akkor picit több eritrittel főzze meg a kölest, vagy ha ehet mézet, akkor locsolja meg azzal fogyasztás előtt. Jó étvágyat hozzá!
"Tejföl":
4 ek zabpelyhet felöntök 1,5dl vízzel és legalább 20 percet pihentetem. összeturmixolom és használhatom. Ha hűtőben pihentetem, akkor sűrűsödik, vízzel hígítható.