2014. máj 28.

Édes kölesgombóc!

írta: Dórána
Édes kölesgombóc!

cam00261_1401308059.jpg_480x640

Találtam egy gyümölccsel töltött kölesgombóc receptet, amit picit átvariáltam, mivel a diétám ezen szakaszában nem ehetek gyümölcsöt semmilyen formában. Túrógombóc helyett tökéletesen beilleszthető! A recept, ahogy én készítettem:

1 bögre köles,

4-5 ek zabpehely,

2dl növényi tej + 3dl víz,

2 ek eritrit,

2 ek eritrit "porcukornak",

1 kk vanília,

1 kk fahéj,

1 ek kókuszolaj,

1/2 bögre zabliszt és darált dió keveréke,

fél csomag aprított mandula pirítva a szóráshoz,

egy adag "tejföl"

Elkészítés:

A kölest a folyadékban a 2 ek eritrittel és a vaníliával megfőzöm, hozzáadom a zabpelyhet és fedő alatt hagyom duzzadni/puhulni. Közben ledarálom a diót, összekeverem a zabliszttel és a kókuszzsíron megpirítom. Egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítom a mandulát. Ledarálom a maradék 2 ek eritritet, összekeverem a fahéjjal. Ha már jó tapadós a köles, akkor gombócokat formázok belőle és a diós "morzsába" forgatom. Fogyasztás előtt megszórom a mandulával és a fahéjas eritrittel, meglocsolom egy kis "tejföllel". Ha valaki intenzívebb édes ízre vágyik, akkor picit több eritrittel főzze meg a kölest, vagy ha ehet mézet, akkor locsolja meg azzal fogyasztás előtt. Jó étvágyat hozzá!

"Tejföl":

4 ek zabpelyhet felöntök 1,5dl vízzel és legalább 20 percet pihentetem. összeturmixolom és használhatom. Ha hűtőben pihentetem, akkor sűrűsödik, vízzel hígítható.

 

Szólj hozzá

Köles Candida-diéta Tej és tojásmentes