Terítéken a Spárga!
Spárgakrémleves, ahogy én készítem.
Az internet telis-tele van spárgakrémleves recepttel. De ilyen egyszerűt nem olvastam. Lehet, hogy nem olvastam el az összeset, de a sok közül, amit elolvastam, nem találtam ilyet. Ezért gondoltam, én is megírom a magam receptjét, hátha nem vagyok egyedül, aki krémlevesekben szereti az egyszerű megoldásokat. Főként, ha szigorú a tiltólista a nem fogyasztható élelmiszerek köréből.
Az egész úgy indult, hogy egy szatyor zöld spárgát kaptam a kolléganőmtől, ami már nem volt a legzsengébb, ezért párolt spárgát nem akartam belőle készíteni. Az elmúlt hetekben ettem spárgát sütve is, párolva is, de levesként nem készítettem el. Hát ez volt az első gondolatom a felhasználásra. Íme a recept:
1 nagy fej vöröshagyam apróra vágva
spárga megtisztítva, feldarabolva (nekem egy nagy tálnyi volt)
só, bors
kókuszzsír
Elkészítés:
A vöröshagymát 2-3 evőkanálnyi kókuszzsíron, és egy löttyintésnyi vízen megdinsztelem, ráborítom az előkészített spárgát, kicsit tovább dinsztelem együtt a hagymával. Felöntöm annyi vízzel, ami ellepi, majd fedő alatt, közepes lángon puhára főzöm a spárgákat. Ha már megpuhult, a spárgák 3/4-t egy kis főzőlével együtt összeturmixolok, majd visszaöntöm az egészben maradt darabokhoz. Sózom, borsozom, összeforralom és kész. Ha sűrű vízzel hígítom. Ha túl sok volt a főzővíz, akkor mielőtt a turmixolt részt visszaönteném a főzőedénybe, kiszedem a fölösleges vizet. Jó étvágyat hozzá!