Karfiolpüré répafasírttal
Ez a párosítás nálam nagy sikert aratott! A fasírt finom fűszeres lett, egyáltalán nem édes, pedig azt gondoltam, a répától az lesz. Sokáig nem is mertem elkészíteni, nem tudtam milyen köretet készítsek hozzá. Most már bátran mondom, bármivel összepárosítható. A püré pedig krémes volt, és nem túl intenzív ízvilágú, így pont ellensúlyozta a fasírt fűszerességét.
Karfiolpüré hozzávalók:
20 dkg karfiol, rózsáira szedve
1 vöröshagyma felaprítva
1 kisebb zöldség felaprítva (nekem ez akkor éppen nem volt, így kihagytam)
15 dkg köles
7 dl víz
só, petrezselyem, majoranna, medvehagyma
Elkészítés:
A karfiolt sós vízben a hagymával félpuhára főzöm, majd hozzáadom a kölest. Még kb. 20 percig főzöm, addig, amíg a köles teljesen megpuhul. összeturmixolom az egészet (én először áttörtem krumplinyomóval, de a köles még szemcsés maradt, így mindenképpen turmixolni kell, ha finom krémes pürét szeretnénk), fűszerezem és már kész is.
Répafasírt hozzávalók:
0,5 kg répa, már megtisztított állapotban
30 g szezámmagpehely
1 tojás
só, bors, petrezselyem,
zabliszt a forgatáshoz
szezámmag a forgatáshoz
kókuszzsír a sütéshez.
Elkészítés:
A répát megtisztítom, majd kis lyukú reszelőn lereszelem. Megfűszerezem ízlés szerint, hozzáadom a tojást, a szezámmagpelyhet. Összekeverem, majd néhány percet állni hagyom, hogy megszívja magát. Gombócokat formázok belőle, ezeket jól kinyomkodom, mert levet ereszt. A gombócokat szezámmaggal elkevert zablisztbe forgatom és forró kókuszzsírban kisütöm. Jó étvágyat hozzá!
A püréből is és a fasírtból is két napi adag lett!
Az enyém azért van dobozban, mert vittem magammal a munkahelyre! :)