Lencsevagdalt
Ha szereted a lencsét, ha nem, ezt próbáld ki! Nincs lencseérzeted, hidd el!
Hozzávalók egy rúdhoz:
15 dkg lencse
12,5 dkg zabpehely
1 kk szódabikarbóna
2 fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1-2 ek pirospaprika
só, bors, gyömbér, borsikafű--> ízlés szerint
2 ek lenmag
0,5 dl extra szűz olíva olaj
Elkészítés:
A lencsét annyi sós vízben, ami ellepi, borssal, babérlevéllel megfőzöm. A főzőlevével (babérlevél nélkül), és a fűszerekkel, szódabikarbónával, hagymákkal, lenmaggal, olajjal összeturmixolom. Az így kapott léhez adom a zabpelyhet. Nokedli állagú masszát kell kapni. Legalább fél órát pihentetem a keveréket, majd sütőpapírral bélelt őzgerinc formában kisütöm. Nekem csak kenyérsütő formám volt, így abban készítettem. A sütési idő legalább egy óra. Akkor jó, ha szépen megszilárdult a széle. lehet tűpróbával is ellenőrizni.
Finom fűszeres, hús helyett fogyasztható vagdaltat kapunk! Jó étvágyat!