Hagymakrémleves magvas tönkölygombóccal
A hagymának nálam története van. Évekig nem ettem meg, maximum olyan összetevőként, amit nem vettem észre. Semmit nem szerettem benne, csípi a szemem, erős, orrot facsaró az illata, nem jó az íze.... Ezeket gondoltam. Aztán pár éve változott a véleményem, szerencsére pozitív irányba. Viszont a hagymakrémlevest azért még nem igazán képzeltem bele az étrendembe. Egészen néhány héttel ezelőttig. Ugyanis akkor valahogy befészkelte a fejembe magát az a gondolat, hogy ezeken a hűvös napokon milyen jól is esne egy meleg hagymakrémleves. És hát engedtem magamnak. Elkészítettem. Nem is bántam meg. :) A receptet még régebben találtam az interneten, örülök, hogy feljegyeztem magamnak. A gombóccal azért egészítettem ki, mert ezt a levest buciból kéne enni. Szerintem. Az meg nekem nem fér bele. Így jutott eszembe a gombóc. Illik bele.
Hozzávalók 1 liter leveshez:
600 gr tisztított vöröshagyma
2 ek kókuszzsír
30 gr főtt barnar izs
1 liter víz
só, bors
A gombóchoz:
1 kávésbögrényi teljes kiőrlésű tömkölybúza liszt
fél kávésbögrényi lenmag és napraforgómag vegyesen
só ízlés szerint (1/2 teáskanálnyi)
3 ek extra szűz olíva olaj
víz, amennyit felvesz
A hagymákat felaprítom és a felhevített zsíron üvegesre párolom. Felöntöm a vízzel, fűszerezem, majd felforralom. Forrástól számítva 30 percet főzöm. Ezután a rizzsel együtt turmixolom. Visszatöltöm a főzőedénybe, újra felforralom. A gombóc hozzávalóit összedolgozom, majd vizes kézzel diónyi gombócokat formázok. Beleteszem a levesbe a gombócokat és kis lángon forralom tovább 15 percet, hogy a gombócok feljöjjenek a tetejére. Ekkor kész is.
Jó étvágyat!