Ami mindig legyen a kamrában!
Ezzel a bejegyzéssel segíteni szeretnék azoknak, akik most állnak az életmódváltás vagy a diéta elején. Fontos, hogy a hűtőnk, a kamránk fel legyen töltve, mert akkor tudunk igazán kreatívan, könnyen és gyorsan finomakat főzni magunknak, a családunknak. Sokszor olvasom, hogy "abból főzök, ami itthon van". Nos ez rám is igaz, azzal a kiegészítéssel, hogy én igyekszem bizonyos hozzávalókat mindig tartani itthon. Aztán, ha szerencsém van, akkor egy-egy bevásárlás alkalmával ki tudom a készleteimet valami extra finomsággal bővíteni.
Nos akkor lássuk mik azok, amik mindig vannak a kamrámban:
sárgarépa,
fehérrépa
burgonya
hagyma (vörös és lila egyaránt)
fokhagyma
brokkoli
karfiol
kelbimbó
cékla
batáta (édes burgonya)
cukkini (ha épp van szezonja)
padlizsán (ha épp van szezonja)
spárga (ha épp van szezonja)
zeller (ha hozzájutok)
paradicsom
paprika
uborka
retek (ha kapható)
valamilyen saláta, van, hogy többféle is.
Én ebből a zöldség választékból gazdálkodom.Ha valami elfogy, a következő vásárlással pótolom.
Lássuk a magvakat:
szezámmag
lenmag
napraforgómag
tökmag
kesudió
dió
mandula.
Ezek sütéshez és rágcsálni is jó, ha vannak otthon.
Gabonafélék:
barnarizs
köles
hajdina
rozs
patogtatott amaránt.
Édesen, sósan is elkészíthetők, reggelinek, vacsorának, kásának, köretnek. Rengeteg a felhasználási lehetőség.
Lisztek, pelyhek:
hajdinaliszt
rizsliszt
gesztenyeliszt
szezámmagliszt
lenmagliszt
kókuszliszt
zabpehelyliszt
tökmagliszt
mandulaliszt
teljes kiőrlésű rozsliszt
lenmagpehely
szezámmagpehely
zabpehely
rozspehely.
Sütéshez, főzéshez használom őket, valamint reggelihez és vacsorához is használhatók (pl.: zabpehely.)
Van még itthon:
hajdinakása
mák
kókuszreszelék
rizstejszín
kókuszkrém
karobpor (kakaó helyett)
eritrit (édesítésre)
rizsből készült por, amiből tejet tudok csinálni.
Ezek mellé rendszeresen vásárolok még ezt-azt, ami éppen egy új recepthez kell, de ha ez mind megvan otthon, akkor könnyedén összeütök egy finom ételt.